2009 m. kovo 17 d., antradienis

ID čipai

Sidnėjuje Jūs nepamatysite vaikučių, vaikščiojančių gatvėmis, arba be priežiūros bėgiojančių po prekybos centrus. Nepamatysite mamų, vežimėliuose sūpuojančių savo atžalas parke. Miestas radioaktyvus, visas pasaulis yra pavojingas jauniems ir nekaltiems padarėliams. Civilizacija rūpinasi savo mažaisiais, ypač kai kūdikių mirtingumas toks didelis - vaikams yra skirtos atskiros teritorijos, mokyklos ir darželiai - maksimaliai apsaugotos zonos. N.A.T.O. sudarė sąlygas vaikus auginti ir grūdinti kiek įmanomai švaresnėje aplinkoje - nuo kūdikystės iki 14 metų vaikai auga N.A.T.O. korporacijos kompleksuose - tiesa, tėvai ten gali lankytis kiek tinkami. Nuo 14 metų vaikai turi teisę išeiti gyventi su tėvais, ir pamažu itin griežta jų sveikatos priežiūra vis silpnėja. Sulaukus 16, kai jaunas žmogus ateina išsiregistruoti iš vaikų komplekso, jam būna užduodamas standartinis, beveik retorinis klausimas: "Ar sutinki, jog tau būtų implanuotas ID čipas?"

Sutinka visi - nes tavo ID yra tavo asmenybe, tavo teisė gyventi savarankiškai, sudarinėti kontraktus su aukštesnio mokymo įstaigomis, teisė turėti darbą, galimybė turėti oficialių pinigų ir laisvė judėti po miestą. Ir gal net išvykti į kitus miestus, jeigu tau to norisi.

ID čipo implantavimas ilgai netrunka, ir šiais laikais prireikia viso labo keletos dienų, kad žmogus visiškai atsigautu po operacijos. Tokia pilnateisė asmenybė kartu su čipu turi savo banko sąskaitą, ir gali eiti darbintis ar mokytis. ID čipą gali nuskaityti įvairūs prietaisai, net reklamų stendai miesto centruose, tačiau asmens privatumo apsaugos įstatymas riboja skenavimą, ir daugeliui duomenų nuskaityti reikalingas asmens sutikimas. Didžioji duombazė su visa informacija apie žmones yra prieinama tik N.A.T.O. aliansui, ir net didžiausios bei įtakingiausios korporacijos negali žinoti apie savo darbuotoją to, ko tas nesutinka atskleisti. Štai tokia va propaganda :)

"Asmuo, Anna Page, 46. Mirties priežastis - sustojusi širdis, koma, smegenų mirtis. Ši informacija perduota į duomenų bazę. išsaugota. Jeigu įvyko klaida - kreipkitės į N.A.T.O."

ID čipo duomenys pasidaro laisvai prieinami tik vienu atveju - jeigu asmuo miršta. Tuomet bazinę informaciją apie jį gali nuskaityti bet koks ID skaitytuvas, net reklamos stendas. Ši informacija iš karto yra perduodama N.A.T.O. duomenų bazei, ir fiksuojama žmogaus mirtis, jo sąskaita užšaldoma, daromi atitinkami pranešimai. Patys ID skaitytuvai yra griozdiški ir nemobilus, išskyrus G.E.N.I.E. turimas versijas.

ID dėžės veikia taip pat - jų neatskirsi nuo tikro. Ir niekada negali žinoti, kada baigsis tavosios galiojimo laikas...

Tiesa, yra žmonių, kurie neturi čipų - rebeliai, nusikaltėliai, teroristai, degradai. Yra ir vaikų, lūšnynuose begiojančių po tamsius ir dvokiančius skersgatvius. Bet tokių vis mažiau - nes "ID is good for you" (c) G.E.N.I.E.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą